Category: Berita

Larian Selepas Jaringan Ansara KB

4 Pasukan Teratas AdiLiga Alumni 2019 Bersemuka Dalam Minggu ke-6

Minggu ke-6 AdiLiga Alumni menyaksikan perlawanan di antara empat pasukan teratas. Ansara KB menerima lawatan Andersonian. STAROBA pula bertandang ke Ansara Kuantan. Dalam satu lagi perlawanan, IKMAL menjadi tuan rumah kepada VIOBA.

Kedudukan pasukan di dalam carta sebelum perlawanan:

 1. Ansara Kuantan (12 mata)
 2. Andersonian (12 mata)
 3. STAROBA (10 mata)
 4. Ansara KB (10 mata)

Kedudukan semasa AdiLiga Alumni 2019 pagi ini:

 1. Ansara Kuantan (13 mata)
 2. Ansara KB (13 mata)
 3. Andersonian (12 mata)
 4. STAROBA (11 mata)

Ansara KB lawan Andersonian

Perlawanan yang menemukan dua pasukan yang menduduki empat tangga teratas AdiLiga musim ini. Ansara KB di tempat ke-4, Anderonian di tempat ke-2.

Larian sebelum jaringan Ansara KBAndersonian memulakan perlawanan dengan baik dan memberi tekanan kepada Ansara KB dalam 15 minit pertama perlawanan. Ansara KB kemudian mula mendapat rentak dan memberikan saingan yang lebih baik kepada Andersonian. Kedua dua pasukan berjaya mencipta beberapa peluang untuk menjaringkan gol, namun tiada jaringan berjaya dilakukan sehinggalah wisel separuh masa pertama ditiup pengadil.

Ansara KB berjaya memperolehi gol kemenangan pada minit ke-52. Pemain tengah Mohamad Shahrul Hisham Khasim menerima lorongan bola dari tengah padang. Beliau kemudian membawa bola masuk ke dalam kotak penalti sebelum melepaskan sepakan padu yang gagal dihalang oleh penjaga gol Andersonian.

Pemain Andersonian cuba bangkit selepas jaringan tersebut. Mereka berjaya melakukan beberapa percubaan namun tidak berjaya untuk menghasilkan sebarang gol sehinggalah tiupan wisel penamat.

Saksikan rakaman perlawanan ini di Saluran YouTube AdiLiga Alumni.

Berikut adalah rangkuman aksi aksi terpilih dari perlawanan tersebut.

Ansara KB lwn Andersonian Recap Image

Ansara Kuantan lawan STAROBA

Ansara Kuantan turun ke padang sebagai satu satunya pasukan yang telah memenangi setiap perlawanan sehingga kini. STAROBA pula turun sebagai salah satu dari tiga pencabar utama tempat pertama AdiLiga Alumni 2019.

Ansara Kuantan terlebih dahulu mendapatkan jaringan. Pengadil telah memberikan sepakan penalti kepada Ansara Kuantan apabile penyerang mereka dijatuhkan di dalam kotak penalti pada minit ke-5 perlawanan. Sepakan penalti itu disempurnakan oleh Ahmad Zakwan Shahrul Adzwan.

Kedua dua pasukan terus berbalas serangan dan menghasilkan cubaan cubaan menarik ke arah pintu gol lawan.

STAROBA menyamakan kedudukan dalam masa tambahan separuh masa pertama. Pemain sayap kiri STAROBA berjaya membawa bola ke hujung padang di dalam kotak penalti Ansara Kuantan sebelum menolak ke belakang kepada rakan yang sedang menunggu. Penyerang STAROBA, Muhammad Raziq bin Khairuddin, tidak teragak agak untuk menolak masuk hantaran tersebut melepasi jangkauan penjaga gol Ansara Kuantan.

Separuh masa pertama berkesudahan dengan keadaan 1-1 dan kedudukan ini kekal sehingga tamat perlawanan.

Berikut adalah rangkuman aksi aksi terpilih dari perlawanan tersebut.

Ansara Kuantan lwn STAROBA Recap Image

STAROBA berjaya menghalang Ansara Kuantan mengekalkan rekod 100% mereka dalam AdiLiga Alumni musim ini. Namun, Ansara Kuantan masih kekal di tangga pertama AdiLiga setelah mengutip 13 mata. Berkongsi mata dengan Ansara KB dan mendahului dengan beza jaringan yang lebih baik.

IKMAL lawan VIOBA

VIOBA memberi kunjungan ke IKMAL dalam perlawanan yang menyaksikan VIOBA terus memberikan persaingan kepada 4 pasukan teratas AdiLiga.

Perlawanan ini berkesudahan dengan kekalahan kepada IKMAL. Keputusan akhir IKMAL 1 – 2 VIOBA.

Kemenangan ke atas IKMAL ini membolehkan VIOBA mengekori rapat pasukan di tempat ke-4 dengan mengutip 9 mata. Hanya 2 mata membezakan VIOBA dengan STAROBA di tempat ke-4

Dapatkan maklumat lanjut perlawanan ini di halaman ini.

AdiLiga Alumni 2019 M3D2

Ansara Kuantan Masih Belum DiBolosi Dan 3 Mata Berharga Buat KISAS

AdiLiga Alumni 2019 diteruskan dengan perlawanan yang menghasilkan banyak gol. Dua perlawanan telah berlangsung semalam dan kedua-duanya telah menghasilkan 11 gol. Semalam, Ansara Kuantan menerima lawatan Ideal Heights manakala IKMAL pula menjadi hos kepada KISAS.

Berikut adalah ulasan ringkas kedua dua perlawanan tersebut.

IKMAL lwn KISAS

Perlawanan antara IKMAL dan KISAS mempertemukan dua pasukan yang masih memburu mata pertama dalam AdiLiga Alumni 2019.

KISAS bermula dengan baik dan telah berjaya mendahului dengan jaringan pada minit ke-5 apabila penyerang mereka Farid Lokman berjaya melepaskan diri dari kawalan pertahanan IKMAL untuk melorongkan bola ke penjuru kiri gol IKMAL.

IKMAL kemudian menyamakan kedudukan pada minit ke-12. Sepakan percuma dari sebelah kanan gol, yang diambil oleh Muhd Adib Rhaais, gagal di tangkap dengan kemas oleh penjaga gol KISAS dan bola terbias ke dalam gol.

KISAS sekali lagi berada di hadapan pada minit ke-28. Farid Lokman melonjak tinggi untuk menanduk bola, hasil sepakan sudut, menewaskan penjaga gol IKMAL.

Separuh masa pertama berkesudahan dengan kedudukan IKMAL 1 – 2 KISAS.

Pada minit ke-55, penyerang IKMAL, Shukri Daud, bertindak cemerlang apabila beliau lebih pantas untuk menguis bola dari jangkauan penjaga gol KISAS untuk menjaringkan gol ke dua IKMAL.

Namun, KISAS akhirnya berjaya pulang dengan tiga mata penuh bila Iddin Bakri menjaring gol ke-3 KISAS pada minit ke-60.

Gol gol IKMAL dijaringkan oleh:

Gol gol KISAS dijaringkan oleh:

Pengadil melayangkan kad kuning kepada:

 • Nizammuddin Ibrahim Kamal (IKMAL)
 • Abdullah Khairi (IKMAL)
 • Firdaus Mahmood (KISAS)
 • Rais Rahim (KISAS)

Apa kata pengurusan IKMAL?

MALALK Temubual Pengurusan IKMAL 2019 M3

Apa kata pengurusan KISAS?

MALALK Temubual Pengurusan KISAS 2019 M3

Anda peminat IKMAL atau KISAS? Saksikan rakaman perlawanan IKMAL lwn KISAS ini di SINI.

Ansara Kuantan lwn Ideal Heights

Ansara Kuantan meneruskan kecemerlangan mereka dengan keputusan yang sama seperti perlawanan pertama mereka. Ideal Heights tidak berjaya memberikan tentangan kepada Ansara Kuantan yang telah menggegarkan jaring gol Ideal Heights sebanyak 6 kali.

Pemain tengah Ansara Kuantan, Wafi Badrul Zaman, menjaringkan gol pertama pada minit ke-8. Dua minit kemudian, Alif Haikal berjaya melepaskan diri dari perangkap ofsaid di tengah padang untuk meletakkan Ansara Kuantan dua gol di hadapan.

Ahmad Zakwan menjaringkan gol pada minit ke 25 untuk Ansara Kuantan masuk ke bilik persalinan pada separuh masa dengan kedudukan 3 – 0.

Ansara Kuantan hanya memerlukan 5 minit dalam separuh masa kedua untuk menambah jaringan. Muhammad Amin, melepaskan sepakan padu ke gawang dari penjuru kiri kotak penalti Ideal Heights untuk gol ke-empat Ansara Kuantan.

Mohd Helmi, menambah derita Ideal Heights dengan jaringan dari luar kotak penalti dalam minit ke-54.

Dua minit kemudian, Yusri Nizal memuktamadkan penguasaan Ansara Kuantan dengan gol ke-6 pasukannya pada minit ke-56.

Ansara Kuantan kini satu satunya pasukan dalam AdiLiga Alumni yang masih mengekalkan rekod tanpa bolos.

Senarai penjaring gol Ansara Kuantan:

Apa kata pengurusan Ansara Kuantan?

KUAIDH Temubual Pengurusan Ansara Kuantan 2019 M3

Apa kata pengurusan Ideal Heights?

KUAIDH Temubual Pengurusan Ideal Heights 2019 M3

Tonton rakaman liputan langsung perlawanan Ansara Kuantan lwn Ideal Heights di SINI.

AdiLiga Alumni 2019 M3D1

Ansara KB dan Andersonian Unggul Di Persada AdiLiga Alumni

Dua perlawanan menarik AdiLiga Alumni 2019 berlangsung semalam. SJAA menerima kunjungan Andersonian, manakala VIOBA menjadi hos kepada Ansara KB. SJAA memburu mata pertama, manakala Andersonian ingin meneruskan langkah cemerlang mereka yang masih belum kalah. Begitu juga dengan VIOBA dan Ansara KB.

SJAA lwn Andersonian

SJAA turun dengan tekad untuk mendapatkan mata pertama mereka dalam persaingan AdiLiga Alumni 2019. Namun, mereka berhadapan dengan Andersonian yang masih belum kalah lagi.

Pasukan Andersonian menjaringkan gol pertama mereka dalam minit ke-7. Selepas gol awal tersebut, SJAA berjaya mengimbangi perlawanan dan tiada jaringan lagi dijaringkan sehinggalah wisel separuh masa ditiupkan.

Separuh masa kedua, Anderson membolosi gawang SJAA sebanyak dua kali lagi untuk pulang selesa dengan 3 mata penuh.

Gol Andersonian dijaringkan oleh:

Dua Kad Kuning telah dilayangkan oleh pengadil:

 • P. Ramanan (SJAA)
 • Zharif Amry (SJAA)

Apa kata pengurusan SJAA?

SJAAND Temubual Pengurusan SJAA 2019 M3

Apa kata pengurusan Andersonian?

SJAAND Temubual Pengurusan Andersonian 2019 M3

VIOBA lwn Ansara KB

VIOBA turun dengan semangat juang tinggi selepas mengharungi perlawanan yang getir minggu lepas. Namun, lawan mereka kali ini bukan calang calang pasukan. Ansara KB berjaya menundukkan lawan mereka dalam dua perlawanan sebelum ini. Mereka juga telah menjaringkan 3 gol dalam setiap perlawanan setakat ini.

Ansara KB memastikan mereka di hadapan dengan menjaringkan 2 gol dalam separuh masa pertama. Kedua dua gol terhasil dari sepakan percuma.

Gol pertama Ansara KB dijaringkan, pada minit ke-4, dari sepakan percuma dari 30 meter diluar kotak penalti. Sepakan padu Muhammad Nurul Iman ditepis ke dalam gol sendiri oleh penjaga gol VIOBA.

Sepuluh minit kemudian, Ansara KB mendapat satu lagi sepakan percuma. Muhammad Erwan, melompat tinggi dan menanduk hantaran dari sepakan percuma tersebut ke dalam gawang VIOBA untuk gol kedua Ansara KB.

Separuh masa pertama berakhir dengan kedudukan VIOBA 0 – 2 Ansara KB

Dalam separuh masa kedua, Ansara KB meneruskan rentak permainan mereka dan berjaya membolosi gawang VIOBA sebanyak empat kali lagi.

Go gol Ansara KB telah dijaringkan:

Dua Kad Kuning telah dilayangkan kepada:

 • Wan Khairul Ardrin (VIOBA)
 • Faez Zainal (VIOBA)

Tiga mata penuh untuk Ansara KB meletakkan mereka di persada AdiLiga Alumni 2019 dengan 9 mata dan kelebihan jaringan ke atas Andersonian.

Apa kata pengurusan VIOBA?

VIKAKB Temubual Pengurusan VIOBA 2019 M3

Apa kata pengurusan Ansara KB?

VIKAKB Temubual Pengurusan Ansara KB 2019 M3

Saksikan rakaman liputan langsung perlawanan VIOBA lwn Ansara KB ini di SINI

AdiLiga Alumni 2019 M2D1 AKBSJA Ansara KB Lwn SJAA

2 Kad Merah Dalam Perlawanan Pilihan AdiLiga Alumni 2019 Minggu Ini

Dua perlawanan berlangsung semalam, melengkapkan jadual minggu ke-2 AdiLiga Alumni 2019. Ansara KB turun sebagai tuan rumah melayan kunjungan dari SJAA di padang Rhino KV Arena A. Sementara itu, IKMAL pula berhadapan dengan pelawat dari Andersonian di padang Rhino KV Arena B.

Selepas berpesta dengan 17 gol pada hari Sabtu, jumlah jaringan agak terbatas kali ini.

IKMAL Lwn Andersonian (#MALAND)

Setelah gagal mendapatkan sebarang mata dalam perlawanan pertama, IKMAL turun minggu ini dengan tujuan mendapatkan mata penuh ke atas Andersonian. IKMAL bermula dengan baik namun, mereka hilang corak permainan selepas 20 minit.

Andersonian menggunakan peluang sepenuhnya dalam separuh masa pertama untuk mendahului dengan 2 jaringan.

Separuh masa ke-2 menyaksikan IKMAL mempersembahkan corak permainan yang lebih baik. Namun, kedua dua pasukan tidak berjaya untuk mencipta sebarang jaringan.

Perlawanan berakhir dengan Andersonian mengutip 3 mata penuh hasil jaringan di separuh masa pertama.

IKMAL 0 – 2 Andersonian.

Gol Andersonian dijaringkan oleh:

Hanya satu kad kuning sahaja dilayangkan oleh pengadil:

Apa kata pihak pengurusan IKMAL?

MALAND Temubual Pengurusan IKMAL 2019 M2

Apa kata pihak pengurusan Andersonian?

MALAND Temubual Pengurusan Andersonian 2019 M2

Ansara KB Lwn SJAA

Ansara KB (AKB) mempamerkan semangat juang tinggi untuk mengutip 3 mata penuh setelah ketinggalan 0 – 2. Perlawanan pilihan ke-2 minggu ini, Ansara KB lwn SJAA.

SJAA bermula dengan cemerlang dan berjaya menjaringkan 2 gol awal.

Gol pertama SJAA dihasilkan seawal minit ke-6 apabila penyerang mereka, Muhammad Eldrin, berjaya mengambil peluang pertembungan penjaga gol AKB dengan pemain pertahanan mereka untuk menyelitkan bola ke gawang gol yang terbuka.

SJAA kemudian dianugerahkan sepakan penalti pada minit ke-23 apabila Muhammad Elderin dikasari di penjuru kiri kotak penalti AKB. Sepakan penalti disempurnakan oleh ketua pasukan SJAA sendiri, Muhammad Muhaimi, yang melorongkan bola ke penjuru kanan gol AKB.

AKB mula bangkit selepas ketinggalan dua gol. Mereka hampir berjaya menjaringkan gol pertama apabila pemain tengah, Muhammad Shahrul, berjaya melepaskan diri dari perangkap ofsaid untuk berhadapan dengan penjaga gol SJAA, Muhamad Arif. Namun, Muhamad Ariff bertindak cemerlang untuk menghalang jaringan.

AKB berjaya merapatkan kedudukan apabila diberikan sepakan penalti pada minit ke-32. Penjaga gol SJAA dipersalahkan kerana melakukan terjahan keras ke atas Muhamad Shahrul di dalam kotak penalti. Terjahan tersebut menyebabkan pengadil melayangkan kad merah kepada Muhamad Arif.

Sepakan penalti AKB disempurnakan oleh pemain pertahanan AKB, Wan Fakhru Nizam, dengan rembatan tinggi ke bahagian tengah gol.

Separuh masa pertama perlawanan berkesudahan dengan AKB 1 – 2 SJA.

AKB turun semula dalam separuh masa kedua dengan lebih komited. Mereka berjaya menjaringkan gol penyamaan selepas 5 minit permainan dimulakan semula.

Penyerang AKB sekali lagi berjaya melepaskan diri dari perangkap ofsaid SJAA. Pemain tengah AKB, Muhamad Shahrul dengan mudah melorongkan bola ke gawang SJAA yang tidak dijaga.

Muhamad Shahrul sekali lagi menjadi duri kepada SJAA pada minit ke-60. Beliau telah dijatuhkan di dalam kotak penalti dan pengadil menghadiahkan AKB sepakan penalti.

Wan Fakhru Nizam sekali lagi tampil untuk menyempurnakan sepakan penalti untuk AKB. Kali ini dengan rembatan rendah ke tengah gol.

Cabaran menjadi lebih getir untuk SJAA apabila terpaksa bermain dengan 9 orang. Pemain tengah mereka, Muhammad Rafaeil, dilayangkan kad kuning kedua pada minit ke-68 atas kekasaran yang beliau lakukan.

Perlawanan berakhir dengan kedudukan AKB 3 – 2 SJA.

Gol Ansara KB dijaringkan oleh:

Gol SJAA dijaringkan oleh:

Pengadil melayangkan 3 kad kuning dan 1 kad merah kepada:

Apa kata pengurusan Ansara KB?

AKBSJA Temubual Pengurusan Ansara KB 2019 M2

Apa kata pengurusan SJAA?

AKBSJA Temubual Pengurusan SJAA 2019 M2
AdiLiga Alumni 2019 M2D1 ALKVIK KISAS Lwn VIOBA

Pesta Gol Di Hari Pertama Minggu Ke Dua AdiLiga Alumni 2019

AdiLiga Alumni 2019 memulakan minggu ke dua dengan pesta gol. 17 gol berjaya dijaringkan dalam 2 perlawanan semalam. Dua perlawanan telah dilangsungkan – Ideal Heights lwn STAROBA dan KISAS lwn VIOBA.

Ideal Heights lwn STAROBA

Setelah gagal mengutip sebarang mata minggu lepas, Ideal Heights memulakan perlawanan dengan tekad untuk membawa pulang sekurang kurangnya satu mata. Mereka hanya berjaya mengikat STAROBA (2 -2) sehingga hujung separauh masa pertama sahaja.

STAROBA bertindak garang dalam separuh masa kedua. 4 gol tambahan dijaringkan untuk mereka membawa pulang 3 mata.

Gol Ideal Heights dijaringkan oleh:

 • Amirul Adli
 • Fadhly Fitri

Gol STAROBA dijaringkan oleh:

 • Nazrin Nawawi
 • Firdaus Azman 2x
 • Razif Hafizi 2x
 • Emir Hissham

Kemenangan kedua STAROBA ini, meletakkan mereka di tangga teratas liga dengan 6 mata.

Apa kata pengurusan Ideal Heights?

IDHSTR Temubual Pengurusan Ideal Heights 2019 M2

Apa kata pengurusan STAROBA?

IDHSTR Temubual Pengurusan STAROBA 2019 M2

KISAS Lwn VIOBA

Setelah dibolosi sebanyak 6 kali minggu lepas, minggu ini KISAS melepaskan 5 gol lagi. Namun, dari sudut positif, mereka juga berjaya menjaringkan 4 gol kali ini. Perlawanan KISAS lwn VIOBA ini cukup sengit. Kedua dua pasukan berbalas serangan dan menghasilkan sejumlah 9 gol.

KISAS bermula cemerlang dengan 2 jaringan di minit ke 17 dan 21.

VIOBA dianugerahkan sepakan penalti pada minit ke 27. Penjaga gawang KISAS melakukan kesilapan apabila melorongkan bola terus kepada pemain VIOBA di luar kotak penalti KISAS.  Seterusnya, penyerang VIOBA tersebut telah dijatuhkan di dalam kotak penalti oleh pertahanan KISAS.

Gol penyamaan VIOBA pula dihasilkan dari sepakan percuma dalam kotak penalti KISAS. Penjaga gol KISAS dipersalahkan kerana menangkap bola hasil hantaran ke belakang oleh pemain pertahanannya.

Separuh masa pertama berkesudahan dengan jaringan 2 – 2.

Dalam separuh masa kedua, KISAS mendahului sekali lagi dengan jaringan di awal permainan. VIOBA kemudian membalas dengan menjaringkan 3 gol untuk mendahului dengan jaringan 3 – 5. KISAS hanya berhasil untuk merapatkan kedudukan di minit minit akhir perlawanan.

Perlawanan berakhir dengan keputusan KISAS 4 – 5 VIOBA.

Gol gol KISAS dijaringkan oleh:

 • Endra Shahmeez 2x
 • Amirullah Sahidin
 • Iddin Bakri

Gol gol VIOBA pula dijaringkan oleh:

 • Khairi Zainuddin
 • Zaihim Zainal 2x
 • Ikhwan Firdaus
 • Yusuf Azmi

Pengadil melayangkan kad kuning kepada 5 orang pemain:

 • Amirullah Sahidin (KISAS)
 • Syafiq Zahari (KISAS)
 • Ikhwan Firdaus (VIOBA)
 • Yusuf Azmi (VIOBA)
 • Azizu Azwan (VIOBA)

Apa kata pengurusan KISAS?

ALKVIK Temubual Pengurusan KISAS 2019 M2

Apa kata pengurusan VIOBA?

ALKVIK Temubual Pengurusan VIOBA 2019 M2

Saksikan rakaman liputan langsung perlawanan KISAS lwn VIOBA.

STRSJA Gol Pertama SJAA

Pertembungan Sengit Dua Seteru Lama Melengkapkan Minggu Pertama AdiLiga Alumni

Dua lagi perlawanan AdiLiga Alumni telah berlangsung semalam di Rhino KV Arena, Shah Alam. Ansara KB telah bertemu IKMAL, manakala STAROBA berhadapan dengan SJAA. Kedua dua perlawanan semalam menyaksikan jumlah jaringan yang baik, dengan 9 gol.

Ansara KB Lwn IKMAL

Ansara KB menguasai perlawanan dalam separuh masa pertama. Ketiga tiga gol mereka dijaringkan dalam 35 minit pertama perlawanan oleh:

 • Erwan Berhan (No. 7) – 2 gol
 • Farhanuzi Che Sanuzi (No. 8)

IKMAL kembali lebih bertenaga dalam separuh masa kedua. Namun mereka hanya berjaya mendapatkan satu gol hasil jaringan:

 • Adam Haikal (No. 32)

Pengadil telah melayangkan kad kuning kepada 4 orang pemain, 3 dari Ansara KB, 1 IKMAL.

 • Danial Adam (No. 3) – Ansara KB
 • Aminuddin (No. 14) – Ansara KB
 • Azim Mirza (No. 12) – Ansara KB
 • Adib Rhaais (No. 4) – IKMAL

Apa kata pengurus pasukan Ansara KB?

AKBMAL Temubual Pengurusan Ansara KB

Apa kata pengurus pasukan IKMAL?

AKBMAL Temubual Pengurusan IKMAL

STAROBA Lwn SJAA

Sejarah Liga Alumni menunjukkan perlawanan antara STAROBA dan SJAA memang sentiasa sengit. Perlawanan semalam meneruskan tradisi tersebut. Kedua dua pasukan bersemangat untuk memenangi perlawanan.

STAROBA menjaringkan gol awal sebelum SJAA menyamakan kedudukan dan kemudian mendahului 2 – 1 dalam separuh masa pertama.

STAROBA kemudian berjaya menyamakan kedudukan di awal separuh masa kedua dan merobek semangat SJAA di penghujung perlawanan dengan jaringan kemenangan di minit ke-69.

Gol STAROBA telah dijaringkan oleh:

 • Emir Hissham (No. 19)
 • Firdaus Azman (No. 18) – 2 gol

Gol SJAA telah dijaringkan oleh:

 • Nizam Abu Bakar (No. 9)
 • Muhaimi Asli (No. 10)

Dua kad kuning telah dilayangkan oleh pengadil kepada:

 • Azmer Shahrum (No. 4) – STAROBA
 • Ariff Hamzah (No. 1) – SJAA

Apa kata Pengurusan STAROBA?

STRSJA Temubual Pengurusan STAROBA

Apa kata Pengurusan SJAA?

STRSJA Temubual Pengurusan SJAA

Saksikan rakaman liputan langsung perlawanan STAROBA lwn SJAA ini di SINI.

 

AdiLiga KUAALK IDHAND Results

10 Gol Di Hari Pertama AdiLiga Alumni Dan Jaringan Terpantas Musim Ini

Sepak mula hari pertama Kejohanan Sulong AdiLiga Alumni menyaksikan 10 gol dihasilkan dalam dua perlawanan pertama semalam. Musim pertama AdiLiga Alumni bermula dengan 2 perlawanan – Ansara Kuantan lwn KISAS dan Ideal Heights lwn Andersonian. Perlawanan dilangsungkan di padang Rhino KV Arena, Shah Alam.

Berikut adalah kupasan ringkas kedua dua perlawanan semalam.

Ansara Kuantan lwn KISAS

Ansara Kuantan Lwn KISAS 2019

Ansara Kuantan (Kuatagh) memulakan persaingan AdiLiga dengan cemerlang apabila berjaya menjaringkan enam (6) gol untuk mengatasi KISAS dengan keputusan 6 – 0.

Kuatagh menunjukkan ketajaman mereka di depan gol dalam separuh masa kedua. Lima (5) gol mereka itu telah dijaringkan dalam separuh masa kedua.

Pemain berjersi No. 19 pasukan KISAS, Hanif,  menjadi pemain pertama menjaringkan gol sendiri dalam kejohanan.

Senarai penjaring gol Kuatagh adalah:

 • Zakwan (No. 10)
 • Alif Haikal (No. 11)
 • Amin Syazwan (No. 26) – 2 gol
 • Hanif (No. 19) – gol sendiri
 • Amin Sulaiman (No. 9)

Perlawanan juga menyaksikan 4 kad kuning dilayangkan kepada:

 • Azzarul Afzan (No. 21) – Kuatagh
 • Amin Sulaiman (No. 9) – Kuatagh
 • Danish Aiman (No. 6) – Kuatagh
 • Abdul Aziz (No. 4) – KISAS

Ideal Heights lwn Andersonian

Ideal Heights LWN Andersonian 2019

Perlawanan antara Ideal Heights dan Andersonian mencatatkan sejarah buat kejohanan sulong AdiLiga Alumni ini. Pemain Ideal Heights, Khairul Naim (No. 6) mencipta sejarah sebagai penjaring terpantas kejohanan apabila beliau berjaya menjaringkan gol pertama Ideal Heights selepas hanya 16 saat perlawanan dimulakan.

Jaringan itu terhasil apabila bek kiri Andersonian tergelincir ketika menerima hantaran ke belakang dari rakan sepasukan. Khairul Naim yang sedang membuat tekanan, berjaya menterjemahkan peluang tersebut sebaiknya dengan menghasilkan gol terpantas AdiLiga Alumni setakat ini.

Selepas kesilapan awal tersebut, pasukan Andersonian telah bangkit dan mengawal perlawanan dengan lebih baik. Andersonian seterusnya menjaringkan 3 gol untuk mengutip tiga mata penuh dalam perlawanan pertama mereka. Kesemua gol terhasil dalam separuh masa pertama.

Senarai penjaring gol untuk Ideal Heights:

 • Khairul Naim (No. 6)

Senarai penjaring gol untuk Andersonian:

 • Syauqi Danial (No. 4)
 • Syakir Aiman (No. 16)
 • Hafizuddin (No. 10)

Hanya satu (1) kad kuning dikeluarkan oleh pengadil perlawanan, iaitu kepada:

 • Haikal (No. 5) – Andersonian

Perlawanan Ideal Heights dengan Andersonian ini mendapat liputan langsung yang ditaja oleh GreenFinder Sdn Bhd. Anda boleh saksikan rakaman perlawanan di halaman perlawanan tersebut di SINI.

AdiLiga Alumni 9 Pasukan Sepak Mula 2019

9 Pasukan Berentap Kejohanan Sulong AdiLiga Alumni

Liga Alumni melangkah setakuk ke hadapan tahun ini (2019) dengan melancarkan AdiLiga Alumni. AdiLiga Alumni adalah liga baharu dalam Liga Alumni yang disenaraikan di dalam Liga M4 Malaysia. Musim pertama AdiLiga Alumni memperlihatkan persaingan antara 9 pasukan dari Liga Alumni.

AdiLiga Alumni sulong ini merupakan fasa kedua dan kemuncak bagi Bolasepak Liga Alumni 2019.

Dalam fasa pertama, lebih 45 kelab bolasepak Liga Alumni bermain di dalam perlawanan liga dan piala kalah mati bagi menentukan ranking yang mana VIOBA muncul sebagai kelab terbaik.

9 pasukan yang bermain di dalam Adiliga Alumni 2019 merupakan antara terbaik dari segi ranking dan prestasi.

9 Pasukan yang memenuhi carta AdiLiga Alumni 2019 adalah:

 • Andersonian – Pasukan bolasepak alumni SMK Anderson.
 • Ansara Kota Bharu – Pasukan bolasepak alumni MRSM Kota Bharu.
 • Ansara Kuantan – Pasukan bolasepak alumni MRSM Kuantan.
 • IKMAL – Pasukan bolasepak alumni SMAP Labu.
 • Ideal Heights – Pasukan bolasepak alumni SMK Ideal Heights.
 • KISAS – Pasukan bolasepak alumni Kolej Islam Sultan Alam Shah.
 • SJAA – Pasukan bolasepak alumni St. John’s Institution.
 • STAROBA – Pasukan bolasepak alumni Sekolah Tuanku Abdul Rahman.
 • VIOBA – Pasukan bolasepak alumni Victoria Institution.

Setiap perlawanan AdiLiga Alumni musim pertama ini akan dimainkan di padang Rhino KV Arena, Shah Alam. Sepak mula dijadualkan pukul 6:30PM setiap Sabtu dan Ahad bermula 7hb September 2019. Dua perlawanan akan dilangsungkan setiap hari (Sabtu & Ahad).

Minggu pertama ini, 4 perlawanan telah dijadualkan dan akan mempertemukan:

Dua perlawanan diberikan liputan secara langsung setiap minggu. Liputan Langsung (ditaja oleh GreenFinder Sdn Bhd) boleh diikuti di halaman yang disediakan.

Sekiranya anda adalah bekas pelajar salah satu dari 9 sekolah ini, berikan sokongan anda. Dapatkan Tiket Perlawanan AdiLiga Alumni segera.